Wat is Mindfulness?

Mindfulness is kortgezegd ons vermogen om onze aandacht bewust te richten op wat er hier en nu gebeurt, met een vriendelijke houding ten opzichte van onszelf en onze ervaring. Dit ‘bij’ jezelf zijn staat haaks op gemoedstoestanden waarin je in beslag wordt genomen door fantasieën, herinneringen, zorgen of planningen. Maar het vermogen om met aandacht in dit moment aanwezig te zijn is in ieder van ons aanwezig. Net als het vermogen tot vriendelijkheid.

Hoewel we ons niet vaak bewust zijn van onze gedachten, hebben ze een diepgaand effect op hoe we ons leven ervaren. Evenals op onze mentale en emotionele gezondheid. Door mindfulness te beoefenen train je je vermogen om bewust te zijn van het huidige moment. Dit geeft je ruimte om te pauzeren en alert aanwezig te zijn, waardoor je creatiever en met meer wijsheid op je leven kan reageren.

Wat is Mindfulness niet?

Mindfulness is niet; ‘positief denken’. Het gaat niet over alleen maar prettige gevoelens hebben. Het gaat niet over ongewenste gevoelens kwijtraken, maar over deze daadwerkelijk te voelen. Onze gebruikelijke reactie op ongemakkelijke of verontrustende gevoelens is om ze weg te duwen en te proberen ervan af te komen. Met mindfulness leer je je bewust te richten op de moeilijkheden, uitdagingen en pijn. Ze zijn er immers toch al. Is het dan geen waanzin om je je er voortdurend tegen te verzetten? Het is behulpzamer om ze met een vriendelijke houding toe te staan.

Dit is een zacht proces, geen krachtig proces. En het gebeurt geleidelijk terwijl je tijdens de oefeningen emotionele veerkracht opbouwt. Weerstand en vermijding vergen enorm veel energie. Door jezelf steeds meer toe te staan te zijn wie je bent, en je ervaring te laten zijn zoals hij is, kan de energie weer gaan stromen.

Ontspanning is geen doel

Ontspanning kan een aangenaam bijverschijnsel zijn van mindfulness-oefeningen, maar het is geen doel. Inzicht is dat wel. In de beoefening van mindfulness begin je je leven, je gedrag en je relaties duidelijker te zien en dat kan best confronterend zijn. Daarom zijn vriendelijkheid, geduld en zelfcompassie onmisbare basishoudingen voor mindfulness.

Ik zie de gedachte
en laat hem
zacht voorbij gaan
op de stroom
van leven
van in en uit
van komen en gaan

Agenda

Eerst kennismaken?

Voel je vrij om contact met mij op te nemen.

× WhatsApp Available from 08:00 to 22:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday